niedziela, 10 kwietnia 2016

przepis na ciasto - sucharek z Nutellą.

Jak już zapewne zauważyliście co jakiś czas pojawiają się przepisy na ciasta. Mam nadzieję, że podoba Wam się ten cykl. Dziś mam dla Was pyszny deser, który jest jak zwykle łatwy i szybki do przygotowania - idealnie na niedzielne popołudnie.

Składniki: 



  • Nutella - 350g
  • suchary - 2/3 paczki
  • śmietana 36% - duże opakowanie
  • serek mascarpone - 2 opakowania
  • śmietan fix - 2 opakowania
  • opakowanie frużeliny wiśniowej
  • cukier puder - 1 łyżka

Nutelli przyrządzamy kąpiel wodną - aby była ciepła i łatwa do wymieszania. Następnie kruszymy sucharki - w zależności od upodobań, mogą być większe kawałki, bądź zupełnie zmielone jak bułka tarta. Mieszamy ze sobą te składniki i wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.





Teraz zabieram się za przyrządzanie kremu. Śmietanę ubijamy wraz ze śmietan fixem. Do smaku dodajemy cukier puder. Następnie do ubitej masy dokładamy serek mascarpone i mieszamy łyżką. Uzyskany krem przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch wykładamy frużelinę wiśniową. 




Ciasto należy włożyć do lodówki, aby wszystko ładnie się ze sobą połączyło i zastygło. Myślę, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby całą noc przeleżało w lodówce. 




Smacznego! 

13 komentarzy: