SKŁADNIKI:
250 g podłużnych biszkoptów
50 g cukru pudru
500 g serka mascarpone
4 jaja
6 łyżek likieru Amaretto
250 ml kawy espresso
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem na delikatną masę. Dodajemy stopniowo serek mascarpone i delikatnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie białek do zmiksowanej masy. Pamiętajcie, aby wymieszać szpatułką, nie mikserem. Parzymy kawę i przelewamy do szerokiego naczynia, aby wygodnie maczało się biszkopty. Po ostygnięciu kawy dolewamy likier Amaretto. Biszkopty zanurzamy szybkim ruchem, tak aby nie rozmiękły. Najlepiej z obu stron. Do wcześniej przygotowanego naczynia - prostokątnego, układamy biszkopty na całej powierzchni. Następnie wykładamy masę i wyrównujemy. Na masie układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i likierze, a na wierzch masa. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 4-5 godzin. Przed podaniem należy oprószyć kakao.