niedziela, 5 lutego 2017

Przepis na ciasto - jogurtowy sernik czekoladowy z gruszkami.

Zapraszam Was na pyszne ciacho :)

Składniki:

spód:

90g masła
1 łyżka kakao
200 g ciasteczek pełnoziarnistych 

masa:

4 jajka
1kg naturalnego gęstego jogurtu
200 g cukru
2 opakowania budyniu czekoladowego
100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

2kg gruszek
8 łyżek cukru
2 łyżki masła


Najpierw przygotowujemy spód. Ciasteczka rozdrabniamy, dodajemy kakao i mieszamy. Następnie należy roztopić masło i gorące dodajemy do rozkruszonych ciastek. Po wymieszaniu wykładamy na dno tortownicy i pieczemy przez 10 minut w 180 st. C. 
Teraz pora przygotować karmelizowane gruszki. Większą połowę obieramy i kroimy w ósemki oraz usuwamy gniazda. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy 4 łyżki cukru i kładziemy gruszki. Smażymy dopóki sok z gruszek wyparuje. 
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Miksujemy jogurt z cukrem i jajkami, po wymieszaniu dodajemy budynie w proszku i miksujemy. Na koniec wolno miksując dodajemy zimną, ale płynną czekoladę. Należy pamiętać, aby nie dodać gorącej, gdyż masa może nam się zważy. 
Skarmelizowane gruszki układamy na spodzie. Następnie wylewamy masę. 
Ciasto pieczemy w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 180 st. C. 
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gruszki układamy na wierzch sernika i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Smacznego! 

*przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki"