niedziela, 20 marca 2016

przepis na ciasto - Pani Walewska.

Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na przepyszne ciasto - Pani Walewska. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, także na pewno umili Wam jeszcze dzisiejszy dzień.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 10 łyżek cukru pudru do piany
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g rodzynek
  • 500 g powidła śliwkowego
  • 200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
      Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kieliszek spirytusu


Na początek zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i żółtek. 
Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części. Następnie należy rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy do pieczenia. 

Każdą część ciasta musimy wysmarować 25 dag powidła śliwkowego. Na powidła dajemy po 10 dag rodzynek. Kolejną rzeczą jest ubicie sztywnej pianki z białek, którą utrwalamy cukrem. Rozkładamy na plackach. Na pianę należy wyspać po 10 dag posiekanych orzechów włoskich. Wkładamy do piekarnia na 45 minut i ustawiamy temp. 190 st. C.


Gotujemy masę z mleka i budyniu, którą musimy wystudzić i stopniowo dodawać do utartego masła z cukrem i cukrem waniliowym. Całość ucieramy na pulchną, gładką masę. Dodajemy spirytus i przekładamy na ciasto. 


Gotowe ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki i przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.



Smacznego! :)


11 komentarzy:

  1. Mmm...Kochana ale narobiłaś mi ochoty!

    :) Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. polecam przepis, bo wychodzi naprawdę pyszne ciasto :)

      Usuń
  3. zapisuję! i zrobię na pewno
    Na mnie teraz czekają składniki na szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami i budyniem - będzie na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) mam nadzieję, że podzielisz się swoim przepisem, bo jabłka z budyniem, mniam! brzmi smakowicie :)

      Usuń
  4. Robię ją od czasu do czasu, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda przepysznie! Przepis wypróbujemy :)
    Będziemy zaglądać :)
    Pozdrawiamy,

    MR&MRCHANEL/ www.mrandmrchanel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie przekładańce :)

    OdpowiedzUsuń