Składniki:
- 1 kostka masła
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 10 łyżek cukru pudru do piany
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g rodzynek
- 500 g powidła śliwkowego
- 200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Krem:
- 1 budyń waniliowy
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kieliszek spirytusu
Na początek zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i żółtek.
Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części. Następnie należy rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy do pieczenia.
Każdą część ciasta musimy wysmarować 25 dag powidła śliwkowego. Na powidła dajemy po 10 dag rodzynek. Kolejną rzeczą jest ubicie sztywnej pianki z białek, którą utrwalamy cukrem. Rozkładamy na plackach. Na pianę należy wyspać po 10 dag posiekanych orzechów włoskich. Wkładamy do piekarnia na 45 minut i ustawiamy temp. 190 st. C.
Gotujemy masę z mleka i budyniu, którą musimy wystudzić i stopniowo dodawać do utartego masła z cukrem i cukrem waniliowym. Całość ucieramy na pulchną, gładką masę. Dodajemy spirytus i przekładamy na ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki i przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Mmm...Kochana ale narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuń:) Dobrego dnia!
Wobec tego zapraszam! :)
UsuńAle przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńpolecam przepis, bo wychodzi naprawdę pyszne ciasto :)
Usuńzapisuję! i zrobię na pewno
OdpowiedzUsuńNa mnie teraz czekają składniki na szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami i budyniem - będzie na Święta ;)
cieszę się :) mam nadzieję, że podzielisz się swoim przepisem, bo jabłka z budyniem, mniam! brzmi smakowicie :)
UsuńRobię ją od czasu do czasu, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie! Przepis wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńBędziemy zaglądać :)
Pozdrawiamy,
MR&MRCHANEL/ www.mrandmrchanel.blogspot.com
Uwielbiam takie przekładańce :)
OdpowiedzUsuń