Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
200 g cukru
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
rodzynki
mieszanka keksowa
skórka pomarańczowa kandyzowana
Niezawodny zeszyt z przepisami mojej mamy, która jest bohaterką popołudniowego deseru ;)
Przygotowujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym, które należy utrzeć.
Odmierzamy 300g mąki (widoczna waga 500g wynika z wagi całkowitej - miseczka plus mąka).
5 jaj.
Mieszanka keksowa i skórka pomarańczowa.
Namoczone rodzynki.
Do utartego masła z cukrami dodajemy jaja i szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy.
Mieszankę keksową, skórkę pomaraćzowa i rodzynki mieszamy a następnie posypujemy delikatnie mąką, by wszystko się nie skleiło.
Do masy dodajemy mieszankę, po czym wszystko miksujemy.
Kolejnym krokiem jest przelanie ciasta do foremki. Nie zapomnijcie foremki wyłożyć papierem, bądź wysmarować masłem i bułką tartą, aby ciasto nie przyklejało się do formy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i po godzinie i 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.
I przystępujemy do degustacji!
Smacznego! :)