Składniki:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki ;)
200 g masła
Dekoracja:
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Kaszę, wiórki i cukier wsypujemy do słoiczka. Zalewamy wódką, po czym zakręcamy i chowamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy troszkę cukru. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy. Wszystko ładnie wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na około 30-40 minut. Kiedy ciasto wyjmiemy z piekarnika i wystudzimy przecinamy wzdłuż na pół.
Następnie przechodzimy do przygotowania masy. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy masę ze słoiczka.
Po wymieszaniu przekładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki, by krem stężał.
Ciasto na koniec polewamy czekoladą z masłem i mlekiem. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Po wymieszaniu przekładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki, by krem stężał.
Ciasto na koniec polewamy czekoladą z masłem i mlekiem. Posypujemy płatkami migdałowymi.
wygląda mega apetycznie ;) robisz smaka mm..
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Częstuj się ;)
UsuńNigdy nie jadłam ciasta z kaszą manną :d
OdpowiedzUsuńMyślę, że to idealny moment na spróbowanie ;)
UsuńUwielbiam krem z kaszy manny :)
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze ciasto z kaszą manną i muszę przyznać, że też mi zasmakował :)
UsuńThank you ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pycha :) Hmmm tyle wódki :)
OdpowiedzUsuńWszystko w graniach rozsądku... ;)))
Usuń